fredag 14 maj 2010

Callisto/ Stora Björn

Så här är vi vana att se den, men i verkliga fall är stjärnbilden mycket större.


Berättelserna om Callisto varierar. I vissa berättelser var hon en nymf, i andra en människa, dotter till Lycaon. Hon var i alla fall en av favoriterna i jaktgudinnan Artemis tjänst, och likt Artemis hade hon svurit på att förbli oskuld hela sitt liv. Men Zeus fick upp ögonen för henne och förklädd till Artemis våldtog han henne.

Callisto blev gravid och dolde sitt havandeskap från Artemis. Men en dag när de skulle bada kunde Callisto inte längre dölja sitt tillstånd, och Artemis förskjöt henne. Hera, Zeus fru, passade även på att förvandla Callisto till en björn. Barnet sveptes iväg av Hermes för att uppfostras av Hermes mamma, Maia. Han fick namnet Arcas, och växte upp till en duktig jägare.

Enligt visa källor dödade Artemis själv björnen som en gång var Callisto, men den vanligaste versionen är att Arcas stötte på björnen under en av sina jaktturer. Callisto, som kände igen sin son, kunde inte hejda sig. Glömsk over sin björnakropp försökte hon omfamna sin son, men Arcas räddes björnen och genomborrade henne med sitt spjut. Zeus förbarmade sig over de båda och placerade Callisto på himlen i stjärnkonstellationen Stora Björn (Ursa Major), och Arcas som Lilla Björn (Ursa Minor).

Hera var inte glad över att en av hennes mans forma älskarinnor förevigades och gick därför till sin forna sköterska Tethys, Oceanus fru och bad henne straffa björnarna. Tethys bestämde sig då för att placer stjärnbilderna så att de aldrig skulle ha tillgång till vatten. Det är därför dessa konstellationer är sk. cirkumpolära, dvs de sjunker aldrig nedanför horisonten och är därför synbara året runt.


Ursa Minor. Följer man pilen på bilden nedan, Ursa Major, kommer man till Stjärnan Polaris, Polstjärnan, som utgör tippen på svansen för Ursa Minor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar