onsdag 12 maj 2010

Orion



Jägaren Orion, en av havsgudens Poseidons många söner, var en jätte med väldig styrka. Han var mycket grym, hade två vildsinta jakthundar och jagade bara för att han tyckte om att döda. Han använde pil och båge samt en stor klubba när han jagade. Efter att ha jagat och dödat alla djur han kunde komma på letade Orion efter nytt villebråd.

Vid ett tillfälle fick han för sig att jaga de sju Plejaderna, döttrar till titanen Atlas. Atlas hade som uppgift att hålla upp himlavalvet på sina axlar. Han kunde därför själv inte hjälpa sina döttrar, men oxen Taurus ingrep och skyddade Plejaderna. Oxen vågade Orion inte ge sig på. Han var nämligen guden Dionysos heliga djur. Arg jagade han därför efter en björnhona och hennes unge istället, utan att veta att de här djuren inte var vilka som helst. En gång hade björnhonan varit människa, närmare bestämt Zeus älskarinna Callisto. Hennes barn som nu jagades var överguden Zeus son. Zeus hustru Hera hade förvandlat dem båda till björnar och kastat ut dem i vildmarken.Callisto hade fortfarande vänner bland gudarna, och klagade för jaktgudinnan Artemis. Artemis befallde Orion att sluta sin vildsinta jakt, men han vägrade lyda. Då sköt hon pilar i Orions ögon vilket gjorde honom blind, och tog hans vapen ifrån honom. Den store jägaren var nu hjälplös som ett litet barn.

Morgonrodnadens gudinna Eos tyckte synd om honom och rådde honom att gå till gudarnas smed Hefaistos och be honom göra nya vapen. Slamret från smedjan ledde jätten rätt, men Hefaistos själv var inte hemma. Istället träffade Orion på Hefaistos gamle läromästare Kedalion.Kedalion var en mästare på mer än ett sätt. Han kunde göra nya vapen åt jätten och han visste också hur Orion kunde få synen tillbaka. Kedalion berättade att Orion måste ställa sig högt på ett berg och låta morgonsolens första strålar värma hans sargade ögon. Orion grep tag i Kedalion och släpade honom med sig för att han skulle leda honom till ett berg. Kedalions plan fungerade och snart kunde Orion se igen.

Med Orion tillbaka och mer vildsint än någonsin bad björnen och haren att Gaia, moder jord, skulle hjälpa dem. Gaia hörde dem och skickade upp Skorpionen ur avgrunden. Orion väntade sig inte att bli besegrad av en sådan liten motståndare, men det var just vad han blev. Skorpionen smög sig på jätten och stack honom i foten med sin giftiga gadd. Innan Orion visste vad som hade hänt brann det till i hans blod och han föll död ner. Orions mor, prinsessan Euryale, dotter till kung Minos av Kreta bad till Zeus att låta hennes son leva vidare på något sätt. Zeus lyfte upp Orion på himlavalvet och gjorde en stjärnbild av honom. Han kastade också upp björnhonan och hennes son på himlen, för att kunna ha dem närmare sig. Men björnar är ju som bekant tunga djur och deras svansar, som guden höll i, blev alldeles uttöjda. Det är därför stjärnbilderna Stora och Lilla björn har så konstigt långa svansar.

Texten är tagen från adressen: http://www.ungafakta.se/grekiskmytologi/manniskorna/orion/orion.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar