onsdag 12 maj 2010

Vikten av fantasi

Ett av mina favoritminnen från skoltiden i Stockholm var de lektioner när min lärare släckte lamporna och satte på en kasett med berättelser om stjärnbilderna. Något med stjärnbilden som glimmande på overhead:en och den manliga rösten som i mörkret berättade historier om kärlek, hjätemod och ond bråd död etsade sig fast i mig. (Ond, bråd död - Surprise, surprise...)

“Fantasi är en underbar sak” brukar jag ofta säga åt min dotter. “Den som har fantasi kan åka vart som helst i världen, ha vilka vilda äventyr som helst, och ändå komma hem oskadd . Hela världen, alla möjliga upplevelser är tillgängliga där, i utrymmet mellan dina öron”. Så känner jag idag, så har jag alltid känt, och stjärnbilds lektionerna var en av spikarna i den kistan. Det är även förklaringen till min bok-tokighet. I böckerna kan man resa jorden runt på 80 dagar, hjälpa någon undgå giljotinen med en hårsmån i 1700-talets Frankrike, jaga vampyrer eller segla nerför Nilen i Nefertitits sällskap. Möjlighterna är oändliga; allt man kan läsa om eller fantisera om på egen hand står en till bjuds. Den enda hämningen är gränserna på ens egens galenskap.


I valet mellan film och en bok vinner därför alltid boken. För dagens teknologi innebär både en fantastisk rikedom och en utarmad fattigdom. Fördelen med att få en historia levererad i film-format är att du hinner med fler äventyr under samma tid som det tar dig att läsa en bok. Men bokens fördel är den att du själv får utforma miljön du befinner dig i, kvalitén på upplevelsen är flergånget större och ditt engagemang gör upplevelsen överlägset mer minnesvärd. En film glöms bort så lätt, men en bra bok kommer alltid att finnas där inne i nåt skrymsle av skallen på en, redo att plockas fram och avnjutas gång på gång. I mitt hem är böckerna därför de mest värderade ägodelarna. Varje pärm är en kär bekant och oersätterlig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar