onsdag 8 juli 2009

Bottennapp i genpolen

Till min älskade dotter.

Min älskade lilla vän. Ibland blir det fel redan från början. Hälften av det som utgör din person har tyvärr kommit från din mor. Du är blod av mitt blod, kött av mitt kött, på både gott och ont. Det gör att en viss eftertanke blir av nöden. För att underlätta lite för dig har jag kartlagt vissa av genpolens botttennapp.


Fysiska företräden:

Att vi står stadigt på jorden är ett faktum. Om du ser folk i ögonen istället för att generat titta ner på våra stora fötter kommer ingen att märka nån skillnad.

Händer stora som spadar tror jag att du har undkommit, men du är så ung ännu. Samma sak som med fötterna – Se folk stadigt i ögonen bara!

Dåligt knä – kommer från min pappas sida i släkten. Se till att hålla igång benmusklerna.

Breda höfter och breda axlar. Ja, suck, vi är utan tvekan byggda som vikingar. Vi kommer aldrig att vara små delikata, ömtåliga kvinnor, men det är till vår fördel. Den man som inte skräms bort har ett hälsosamt självförtroende och en fin-fin kvinnnouppfattning! Höfterna är bra för barnafödandet (vi behöver inte lida i timmar), och breda axlar tillåter bara för större kramar.

Klumpighet. Att din mamma är lika graciös som en ladugårdsdörr med dito finmotorik upptäckte du för länge sen. Som tur är verkar du inte ha ärvt det ganska pinsamma draget. Men skulle det dyka upp på äldre dar är det bara att tänka att ”Äh, det bjuder jag på!” Alltid roar det nån, och ett gott skratt förlänger livet.

Psykiska företräden:

Samvetsömhet.... Tänk på vad du gör – gör för dig själv och för andra. Du ska leva med dig själv en lång, lång tid, och det kan bli lite knepigt om man har en massa på sitt samvete. Vi är grubblare – och att grubbla , och dessutom över sitt dåliga samvete, är inget att rekommendera. Det sagt, sånt man gör i ungdomligt oförstånd ska man inte hänga upp sig över. Huvudsaken är att dina intentioner inte har varit att skada eller såra någon annnan. Man kan försöka komma ihåg att ”Karma is a bitch!” Allt kommer tillbaka x 3.

Vi är utan tvekan äkta Nordbor. När vintern kommer med kyla och mörker ser vi vårt goda humör flyga ut ur hus och hem. Det gäller att hålla igång fysiskt och njuta av de små sakerna i livet – en skidtur med medtagen varm O’boy, en bok, juldekorationer eller varför inte ett megapuzzel? Håll koll på ditt humör, det är alltför lätt att låta sig svepas med av bluesen, och väl där är det ett helsikes arbete att ta sig ur eländet.

Att vara för snäll är inte heller nån idé. Utforma dina egna principer och lev efter dem. Försöker du göra alla nöjda kommer du att glömma dina egna behov och bli olycklig. Det är ditt liv, det går inte i repris, så se till att leva fullt ut. Att bli älskad och omtyckt av alla är inget att sträva efter. Gör din grej bara! Var inte rädd för att skälla till ordentligt när det behövs, och ta ingen skit från nån, speciellt inte om det är grundat på ljug och båg och andras okunskap. Det här kan vara svårt, det tar emot i samvetet, men ett liv som andras dörrmatta skulle vara värre.

Sist men inte minst, ett levnadstips: Att vara en riktig dam hänger inte på yttre saker. Det spelar ingen roll om du går i designerjeans eller naturvänliga hamp-braller, kör ett bensinslukande vrålåk eller cyklar, har det fräckaste jobbet nånsin eller är arbetslös - man kan fortfarande vara ett riktigt praktarsle. En riktig dam är en kvinna som aldrig får någon annan att känna sig mindre värd än andra. Vänlighet och respekt är aldrig bortkastat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar