fredag 30 oktober 2009
Ansel Adams in color
Hur som helst, det här inslaget skulle handla om Ansel, inte om mina fantasier om träd, men det är tydligen den riktningen min skalle vill ta idag. Det jag skulle ha sagt om Adams var att ”He didn't believe that the color processes of his day could produce results to compare with the rich visual deliberation, the fine-grained luxuriance of his work in black and white.” Det till trots har Harry Callahan, en annan duktig fotograf gjort en bok ”Ansel Adams in Color” där man bland annat kan se detta:
tisdag 27 oktober 2009
fredag 23 oktober 2009
torsdag 22 oktober 2009
måndag 19 oktober 2009
Dum and dumber
Intelligens som begrepp är svårt att klargöra, och det är ett av de mest omstridda begreppen vi har. När Aristoteles i tiderna började intressera sig för fenomenet intelligens menade han att man kan skilja mellan logiskt tänkande och språklig förmåga. Under Upplysningstiden förändrades intelligensbegreppet och man skilde mellan 'förnuft' och 'kunskap'. Under denna tid började man även skilja mellan intellekt och intelligens. Intellektet kunde enligt 1800-talsfilosofen Arthur Schopenhauer styras av viljan, medan intelligensen är individens, av naturen, medfödda förmåga.
En för flera av dagens moderna teorier central tanke är att det finns en för alla mänskliga uttrycksformer gemensam underliggande faktor, "intelligens". Denna är inte observerbar, men kommer endast till uttryck i olika aktiviteter. Så hur mäter man något som inte kan observeras? Jo, genom dessa alltmer populära test. Problemet med dessa är att de är svåra att göra kulturoberoende och inte tar i beaktande språkliga färdigheter, och som om det inte räckte finns det dessutom tre olika skolor att gå efter; Wechsler, Stanford-Binet samt Cattell. Stanford-Binet skalan var inte ens accepterad av sin ena skapare, den franske psykologen Binet. Det testet var helt enkelt tagit fram för att kunna identifiera vilka skolbarn som eventuellt kunde komma att behöva extra hjälp i sitt arbete, och han tog helt avstånd från det i betydelsen av ett generellt intelligenstest. Wechslers testar Verbal IQ, alltså språklighet, respektive Performance IQ, alltså "prestation", eller icke-språklig. Catell en uppdelning av intelligensen i Flytande respektive Kristalliserad intelligens. Flytande intelligens refererar till en tänkt förmåga att dra slutsatser, finna mönster i osorterad data av godtycklig sort, mönsterigenkänning, allt relativt oberoende av tidigare kunskaper inom något område. Kristalliserad refererar till en förmåga att använda tidigare inlärda kunskaper och gjorda erfarenheter på ett smart sätt. Detta kräver naturligtvis ett gottlångtidsminne men är något annat än minnet självt. Till intelligensen räknas idag alltså vanligen förmågorna att resonera, planera, lösa problem, associera, tänka abstrakt, förstå idéer och språk, komplicerade orsakssammanhang samt förmågan till inlärning. Inom psykologin skiljer man på intelligens och kreativitet, personlighet och visdom. Phuh, hänger du med? Det kommer ännu mera...
Enligt Howard Gardner finns det olika typer av intelligens, och då inte bara två som Wechsler och Cattell testar. Nej, hela 9 olika sorters intelligens har Gardner kommit fram till att det finns: lingvistisk (språklig), logisk-matematisk, spatial (rumslig), kroppslig-kinestetisk, musikalisk, interpersonell (social), intrapersonell (reflekterande) intelligens, naturalistisk intelligens och existentiell intelligens. Inte ens dessa sju varianter har räckt till för att utfyllande beskriva IQ. Idag har de flesta av oss även hört talas om EQ och SQ, emotionell och själslig intelligens.
Med allt detta i bakhuvudet – vad är det egentligen som gör att vi anser en människa intelligent, och en annan inte? Jag vet då inte! Allt jag vet är att på basen av detta så anser jag IQ test knappt vara värt pappret de är printade på, och att man ska vara försiktig med vems intelligens man uttalar sig om. Det kan ju visa sig att ens egen inte är allt den borde vara heller...
fredag 16 oktober 2009
Chansons d'amour
Varför fransmän är så bra på kärlek vete fåglarna, men det är tur att de franska artisterna finns för oss som är för känslomässigt handikappade för att uttrycka oss korrekt. Från Aznavour, Piaf och Salvador i det gamla gamet till Jaques Brel och Elisa Tovati, man kan inte göra annat än njuta och drömma sig bort. Det är ytterst sällan man hör en bra kärlekssång nuförtiden. Speciellt amerikansk pop är särskilt undermålig: "O-oh-ooo baby, I like you and your butt..." eller nåt... Ingen klass, ingen stil och ingen romantik alls! Vore bättre om de hållit käft. Inom jazzen kan de fortfarande det där med kärlek, men aldrig lika bra som fransmännen. Denna trallvänliga franska kärlekslåt brukar jag bröla med till i bilen. För den som vill ha det mer melankoliskt rekommenderar jag On se resemble av samma artist.
Elisa Tovati
A ceux qui se demandent
Ce que l'on fait ensemble
Qui cherchent les pourquoi
Et qui ont besoin de comprendre
Ce que le coeur assemble
Comme une règle de trois
Je pourrai simplement leur dire
L'amour ne peut se décrire
Les mots ne peuvent que trahir
Moi je t'aime pour rien
Moi je t'aime pour toi
Sans explication
J'aime comme je crois
Moi je t'aime pour rien
Sans doute pour moi
On trouve des raisons
Ou l'amour n'est pas
A tous ceux qui s'arrangent
Pour qu'leurs sentiments penchent
Toujours au bon endroit
Ceux qui classent et qui rangent
Et suivent avec prudence
Tous les modes d'emploi
Je pourrai simplement leur dire
L'amour ne peut se décrire
Les mots ne peuvent que trahir
onsdag 14 oktober 2009
Scrapbooking
Vem 17!?
1987 publiserade han en artikel i Cancer Research som hette "Retroviruses as Carcinogens and Pathogens: Expectations and Reality". Både i denna och i senare alster kan man läsa om hans hypotes om att AIDS orsakas av långtida användning av droger och/eller antivirala mediciner, och att HIV bara är ett ofarligt passagerarvirus...
År 2000 sitter han med i en panel ämnad att råda Syd-Afrikas dåvarande president Thabo Mbeki i AIDS frågan.
Verkan: Inga bromsmediciner delas ut.
Surt sa räven, skitsurt säger jag!
Som tjuvar i natten kör vi sakta in på en avlägsen grusväg, förbi sovande hus, mot de fria landskapen. Vid en åker stannar vi till, månen lyser flörtande genom en öppning i skogen och jag känner att just det måste jag få förevigat. Efter ett antal tester är jag äntligen redo att ta den perfekta bilden, inställningarna borde nu vara på rätt nivå. Jag trycker ner knappen – och inget händer.
Batteriet är slut.
Jag har inget annat.
Blir irriterad?
Blir irriterad!
”Vad var det där?” Det prasslar lite i diket. ” Mamma, titta! En räv!!” Klick, klick,klick... Mannen M:s kamera går varm medans en mycket vacker rödräv käkar grodor i vår närhet. Tydligen står vi mitt i smörgåsbordet. Den verkar helt oberörd av vår närvaro, kommer bara närmare och närmare. Mannen M:s stativ ser intressant ut. Efter några utfall utgår räven med segern. Stativet är helt enkelt för fegt för att ge tillbaka. Efter några smakbitar på skummet runt benen lämnar räven oss med en sista drill. Det luktar rävpiss hela vägen hem
Denna stackars bild är en av testbilderna. Får duga. *rycker på axlarna*
fredag 9 oktober 2009
Wishful thinking...
torsdag 8 oktober 2009
Ha, I knew it!
Nähä... Var det faktiskt nån som inte visste det? Förra lördagen, mitt i skogen under en hajk och på en två meters avstånd får jag en flukt av Mannen M:s aftershave, rycker till och andas djupt in...Aaaah...
onsdag 7 oktober 2009
Gillar/gillar inte
- True Blood, den nya vampyrserien. (Mera tantsnusk åt folket !)
- Boken på nattduksbordet; Stekta gröna tomater av Fannie Flagg. Mest gillar jag karaktären Eva, eller mer precist; bekrivningen: "Hon visste inte vad ordet skam betydde och var en riktig människovän". Låter som en riktigt kvinna det!
- Torktumlare
Gillar inte:
- Mitt kärringknä som bara hakar upp sig .
- Att jag inte har en torktumlare.
tisdag 6 oktober 2009
En god mor?
Denna gula lapp låg på köksbordet när jag kom hem under lunchen. Matteprovet gick inte särskilt bra, men det visste jag redan. Jag vet uppriktigt sagt inte om jag ska skratta eller gråta, men det vet jag att hjärtat värker. Stackars unge! Vilka samvetskval för ett ynka matteprov... Till saken hör att hon är extremt samvetsöm - vilket är bra för det mesta, hon har koll på rätt och fel. Skolarbetet är en pärs för henne (dyslexi) vilket i sin tur gör att jag betonar det extra mycket eftersom hennes första reaktion är att smita undan allt som heter läxor.
Hur fan vet man om man är på rätt väg? Man gör så gott man kan antar jag. Undviker sånt man såg sin egen mor göra fel, aldrig säga "Nej" utan en förklaring varför, alltid säga "kan" och aldrig "kan inte", pusha och peppa istället för klandra, visa kärlek och omtanke, sätta gränser och vara konsekvent. Hur vet man om man lyckats? Drömmen är väl att höra nåt i stil med:
måndag 5 oktober 2009
Barry White skulle kallat det för "just love, baby"
fredag 2 oktober 2009
Happy-happy-Joy-joy... Här kommer medelålderskrisen...
Det har varit lätt hittils, vem jag är och vad jag vill har jag alltid haft mycket klart för mig. Listorna har varit långa och varierande och innehållit allt från rent praktiska, värdsliga saker, till personlig utveckling. Skolning, arbete, ny bil, bättre bostad, filosofisk ståndpunkt, attitydjusteringar, hitta tid för egna intressen, ordna ekonomin osv, osv... Låter kanske lite högtravande, men är absolut inte det. Ska man nå sina mål måste man hålla dem realistiska. Samma lista i andra ord blir alltså; gör färdigt skolan, hitta jobb, byt bil, byt lägenhet, skriv ur dig ur kyrkan, bli sams med lök (hatar grönsaker), börja måla igen, byt konto och spara lite pengar. Lång ifrån allt på listan blir avklarat, men merparten, och det är helt okej. Huvudsaken är att man är på väg.
2009 börjar så småningom dra mot sitt slut, 32 år gammal är det alltså dags att börja tänka ut hur man vill tillbringa de nästa fyra åren. En uppgift som ovanligt nog känns svår, nu när man hunnit så långt att man avklarat de större frågorna i livet. Det är med skräck jag inser att min nya fyraårsplan består av dimma. Nada. Nothing. Jag har inget kvar att kämpa mig igenom, ingen aning om vad jag vill göra framöver; satsa på en större familj eller kanske klättra på karriärsstegen? Kanske byta riktning helt? Allt är egentligen möjligt men jag vet inte vad jag vill. Med skräckblandat äckel känner jag mig inpackad i ett handlingsförlamande lager av bekvämlighet. Jag har tappat tempot och söker efter det överallt. Hittar ni ett märkt "Tanten" vet ni var det hör hemma.